dissabte, 26 de gener del 2013

LA CLOSCA PELADA DELS CRETINS, Jaume Copons


FITXA TÈCNICA
Títol: La closca pelada dels cretins 
Autor: Jaume Copons
Editorial: La Galera
Any d’edició: 2010

RESUM
En Roc és un noi problemàtic que ha estat expulsat de l’escola després d’agredir un company de classe, en Solà. La seva mare decideix portar-lo dues setmanes amb la seva tieta, l’Anna, una dona hippy que viu al mas Fart a les afores de Galerna amb en Pau, el seu “company” i la filla d’aquest, la Mariona. Al principi de la seva estada al camp es troba inútil ja que no sap com actuar amb els animals que tenen, tampoc no s’entén massa amb la filla d’en Pau, però al cap del temps es fan grans amics i finalment nòvios. La Mariona té una colla al poble i en Roc fa una gran amistat amb en Maurici, un noi apassionat per la música, especialment per els guitarristes. La nena té objectes antics que ha recollit de la deixalleria i es dedica ha reconstruir-los i vendre’ls al brocanter, un tipus antipàtic i malhumorat.  Durant la seva estada, passen moltes coses al mas, entre d’altres coneixen a en Roig, un paio que viu a una cova, la bauma d’en Perris, havia estat reporter fotogràfic en guerres i desgràcies i s’havia instal·lat allà per desconnectar del món. També agredeixen a en Maurici i li destrossen la seva guitarra Gibson. Troben un luthier que els hi ajudarà i l’amic la hi podrà tornar a utilitzar. A més, en el mas pateixen infraccions, ja que els hi buiden la bassa d’aigua, els hi encenen foc, els hi trenquen les canonades d’aigua,.. L’alcalde sempre ha intentat fer la vida impossible a la seva tieta i fer-li ofertes per el mas, però sempre ho ha rebutjat i ell, ha posat en contra a tota la gent del poble. Aquest té moltes terres on hi treballen gent de l’est d’Europa en condicions lamentables.
Tornen a fer una oferta per el mas, pensant que ho rebutjarien, aquell mateix dia segresten a la Mariona, i reben una carta dient que la nena està bé però que hauran de vendre la finca l’endemà al notari. En Maurici i en Roc van a buscar-la per tot el poble i no la troben. Decideixen parlar amb l’Agulló, l’amo del bar musical La Nit, l’única persona que s’ha enfrontat amb l’alcalde i ha guanyat. Més tard, gràcies a en Roig que ho ha gravat tot, descobreixen que ha estat el fill de l’alcalde, un amic i el brocanter. Es dirigeixen cap al molí i veuen que la Mariona està allà. Després, abans de que l’Anna i en Pau rebin els diners al notari, en Roc els hi diu que ja saben on és la Mariona i els hi posa la cinta on veuen totes les destrosses que els hi ha fet i les terres que són treballades per homes esclavitzats de l’alcalde. Finalment salven a la nena i els policies surten amb els segrestadors emmanillats. En Maurici torna a actuar a La Nit i  s’ho passen d’allò més bé, també ha hagut una bona notícia i és que en Roc ha passat de curs i en Solà ha agredit a un noi magrebí, tot s’ha solucionat i tot ha acabat bé.

OPINIÓ
Aquest llibre ha estat molt bé, fàcil i ràpid de llegir. És interessant i divertit.


41 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. molt bon resum. Espero que amb això pugui aprovar l'examen que m'han posat a '

    ResponElimina
  3. en que viaja el protagonisa?

    ResponElimina
  4. Un bon llibre per als adolecents es extrabagant i divertit i sobretot entretingut

    ResponElimina
  5. Gracies a aquest resum poder aprovar el examen de catala i entregar el travall gracies <3

    ResponElimina
  6. TREBALL!!!!! tontico vete con tu amigo el MISKO

    ResponElimina
  7. Haber vaya mierda de libro y la profe que tengo que de bayan tds a la merdaaa espero que apruebe torque de no denuncio estate pagina

    ResponElimina
  8. gracias a ti voy creo que puedo el examen de catalan 👌

    ResponElimina
  9. viva españa viva el rey viva el orden y la ley conyo yaaa.

    ResponElimina
  10. Respostes
    1. Vaya puta mierda de gramática, no te gusta el libro y se nota, es mucho más facil poner una y que dos eles así que no tienes escusapor esa falta. Aprende a escribir y a dar buenas críticas con argumento, ahora atrévete a decirle eso a tu profesora valiente, todos os creéis muy gallitos en las redes cuando soys anónimos.

      Elimina
    2. será maricón el payaso, comeme los huevos gilipollas

      Elimina
  11. Amor mio hacme caso guapo

    ResponElimina
  12. este libro es para gente que esta aburrida,denada

    ResponElimina